" Fıkıh "
Henüz yorum yapılmamış.
Sünnet namazlar yerine kaza kılınabilir mi?
Kaza namazları olan birinin sünnet namazlar yerine kaza kılması daha mı efdaldir?
Cevap:
Kaza namazları için farz namazların sünnetlerini feda etmek uygun olmaz
“Farz namazların sünnetleri terk edilerek bunların yerine kazaya niyet edilmesi daha iyi değildir. Sünnetlere niyet edilmesi evladır. Çünkü bu sünnetler, farz namazları tamamlar, bunların yerine getirilmesi mümkün değildir. Kaza namazlarının ise belli vakitleri olmadığı için onların her zaman yerine getirilmesi mümkündür. Namazları kazaya bırakmak günahtır fakat bu günahtan mümkün olduğu kadar kurtulmak için sünnetleri feda etmek uygun olmaz. Hem sünnetler hem de kazalar ayrı ayrı kılınmalıdır. Fakat namazların hem sünnet hem de kaza niyeti (iki niyetle) kılınması uygun görülmemiştir.”
(Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali)
Sünnet yerine kaza namazı kılma meselesinde dört mezhebin görüşleri
Hanefilere göre;
Üzerinde kaza namazı olan kişiler Hanefi mezhebine göre nafile namaz kılabilirler. Yani sünnet namazları terk etmeyip, ayrıca kuşluk, tesbih, tahıyyet’ül mescid, öğle öncesi kılınan dört ve akşam sonrası kılınan altı rekatlık olan nafile namazları kılabilirler. Bunların dışındaki nafile namazları terk edip, kaza namazı kılmaları daha faziletlidir.
Böyle olunca namazını geçmişte kazaya bırakan kimse, bir yandan namazlarını kaza etmekle borçtan kurtulurken, diğer taraftan da sünnetlere daha fazla sarılarak Peygamber Efendimiz’in (asm) şefaatini kazanma yoluna gitmiş olur.
Malikilere göre;
Üzerinde kaza namazı bulunan kimselerin bayram namazı gibi sünnetler ve aynı günün fecir namazıyla şef’ ve vitir namazı dışındaki nafileleri kılmaları haramdır. Bu anılan namazlar dışındaki bir nafileyi kılarsa bu kılınan namazın asıl itibariyle bir ibadet olması dolayısıyla sevap kazanır. Ama kazayı geciktirme açısından da günahkâr olur. Malikiler, üzerinde kaza namazı bulunan kişilerin farzlara bağlı sünnetleri ve tahıyyet’ül mescid gibi kısa süren nafileleri kılmasına ruhsat vermişlerdir.
Şafilere göre;
Bu mezhebe göre üzerinde kaza namazı olan kişinin, sünnet olan namazlar dâhil olmak üzere nafile namaz
kılması haramdır. Ancak üzerinde kılınacak kaza namazı kalmadıktan sonra nafile namazlara ve sünnet namazlarına başlayabilir.
Hanbelilere göre;
Kaza namazı olan kişinin farzlarla beraber sünnet ve vitir namazını kılması caizdir. Eğer kişinin kaza namazları çoksa bunları kılmaması daha uygundur. Fakat sabah namazının sünneti, sünnet-i müekkede namazlardan olduğundan bu sünnet terk edilmemelidir.
(Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı, Abdurrahman Ceziri)
Durum şunu gösterir ki; –eğer hem kaza hem sünnet kılınamayacak durumda ise- sünnet ya da nafile namazlar yerine, kaza namazı kılmak mezhep imamlarınca daha uygun görülmüştür.
Yukarıda izah ettiğimiz gibi; “Kaza namazları ile uğraşmak, nafile namazları ile uğraşmaktan daha iyi ve daha önemlidir.” (Büyük İslam İlmihali) denilmiştir. Yani kaza namazı borcu olan birinin teravih namazı yerine kaza namazlarını kılması daha efdal görülmüştür. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Sünnet namazlar yerine kaza kılınabilir mi?