" Fıkıh "
3 yorum
Yılbaşı kutlamak caiz midir?
Yılbaşı kutlamak caiz midir? Yılbaşı gecesinde neler yapılabilir?
Cevap:
“Zulüm yapanlara en ufak meyil göstermeyin, yoksa size ateş dokunur. Sizin Allah'tan başka velileriniz de yoktur. Sonra yardım da göremezsiniz." (Hûd, 113)
"O (Allah) size Kitapta: "Allah'ın ayetlerine küfredildiğini ve onlarla alay edildiğini işittiğinizde, onlar bir başka söze geçip dalıncaya dek onlarla oturmayın, yoksa siz de onlar gibi olursunuz" diye indirdi. Doğrusu Allah münafıkların da, kâfirlerin de tümünü cehennemde toplayacaktır" (Nisa, 140)
"Kim herhangi bir gruba benzeşirse o da onlardandır.” (Ebu Davud Libas, 4; Müsned,11/50)
Şeklî taklit itikadî taklide götürür
İnsan ancak sevdiğini, takdir ettiği ve büyük gördüğünü taklit eder. Şeklî taklit itikadî taklide götürür. Yani Hıristiyanların bayramını kutlamak İslami esasları kabul etmiş bir kimsenin inancını sarsabilir. Bu nedenle Hıristiyanların âdeti olan miladi yılbaşını kutlamak Müslüman bir kimse için caiz değildir. İslamiyet’te miladi yılbaşı değil hicri yılbaşı kabul edilir.(Fetvalarla Çağdaş Hayat)
Yani İslamiyet’te yılbaşı gecesi Muharrem ayının birinci gecesidir. Müslümanlara ait olan Hicri yılbaşını tebrik etmek veya kutlamakta ise bir mahzur yoktur.
Müslüman’ın, bir başka dinin alameti olan bir fiili isteyerek yapması küfürdür
Yılbaşı gibi başka inançların alameti olan günlere, kutlama maksadıyla katılmak aynı maksatla o günlerde tebrikleşmek ve hediyeleşmek, yine aynı maksatla hindi almak, ziyafet çekmek caiz görülmemiştir. Bu hareketleri yapmakta ısrar eden ve tevbe etmemiş bir insanın imanı çok ciddi bir tehlike altındadır.
Hatta Hanefî âlimlerinin bu konudaki görüşü şöyledir:
Başka inançların gereği olan bayram ve kutlamalara katılan ve bundan tevbe etmeyen onlar gibi kâfirdir.
Dolayısı ile Müslüman bir kimsenin, böyleleriyle oturması, kesmede ve pişirmede onlara yardımcı olması onu günahkâr yapar. (Türkmanî, Kitabu'l-üma fî'havâdisi ve'l-bida', 1/293-94.)
Yılbaşı gecesi nasıl geçirilmelidir
İnsanların zevk ve eğlenceye düştüğü bir gecede bir Müslüman dinine yakışır bir tarzda davranmalıdır. Yılbaşı gecesinde Allah’ın razı olmadığı pek çok durum meydana gelmektedir. Bir Müslüman’ın o gecede Allah’ı razı edecek ibadetlerde bulunması elbette ki güzel olacaktır. Yeni bir yıla başlayan Müslüman geride bıraktığı bir yılda Allah’ın rızasına uygun olan ve olmayan amellerinin muhasebesini yapabilir.
Buradan hareketle Müslümanların İslam dışı diğer bayramları kutlaması, bunlara iştirak etmesi ve Allah’ın rızasına uygun olmayan düşüncelerin ürünü olan fiilleri bayram olarak kabul etmesi, küfre destek olmaktan başka bir şey değildir. İslâm dışı dinlerin törenlerine iştirak edip, dinî merasimlerine katılmak imanı zedeleyecek bir davranıştır. (Fetava-i Hindiyye) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Yılbaşı kutlamak caiz midir?
yılbaşı
,
yılbaşı kutlamak
,
miladi yılbaşı
,
noel
,
hıristiyanlık
,
isa (as)
,
noel gecesi
,
fıkıh
,
eğlence
,
hindi kesmek
,
hediyeleşmek
,
2013 yılı
,
yılbaşı öncesi
,
yılbaşı gecesi
,
hıristiyanları taklit
,
hıristiyan bayramı
,
küfür
,
yılbaşında hediyeleşmek
,
yeni yıl
,
yeni yıl kutlamak
kazım "31.12.2012 11:36" tarihinde demiş ki:
Allah razı olsun bizleri çok güzel bilgilendiriyorsunuz. herkes bunu mutlaka okumalı.
xderyax "31.12.2012 11:37" tarihinde demiş ki:
çok güzel bir cevap. keşke herkes bunu anlayabilse. etrafımda yılbaşını kendi bayramı gibi kutlayan müslümanları görünce çok üzülüyorum.
mahmut "31.12.2012 11:38" tarihinde demiş ki:
teşekkürler