" Fıkıh " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Sünnet namazların kazası olur mu?

Sünnet namazların kazası kılınabilir mi? Mesela öğle namazının vakti çıkmak üzereyken farzını kıldıktan sonra ikindinin vaktinde öğle namazının sünnetlerinin kazası kılınır mı?

Cevap:

Sünnet namazlar kural olarak kaza edilmez

Sünnet namazlar, kural olarak, kazâ edilmez. Bununla birlikte bazı durumlarda, başka bir namazın vakti girmediği sürece kazâ edilebilir. Meselâ sabah namazının farzı ile birlikte sünneti de vaktinde kılınmamışsa, o günün öğle namazı vaktinden önce farz ile birlikte kazâ edilir. Yine, öğle namazının ilk sünneti cemaatle farza yetişmek için terkedilecek olsa, farzdan sonra kazâ edilebilir (Diyanet İşleri Başkanlığı)
Sünnet namazın kaza edilebileceği durumlar:

Öğle namazının her iki sünneti farza yetişmek için terk edilse kaza etmek gerekir

Öğle namazının her iki sünneti, farza yetişmek için terk edilecek olsa, farzdan sonra evvelki sünnet ve sonra iki rekat sünnet kaza edilir. Fetva bu şekildedir. Böylece vakit içinde sünnet iki defa gecikmemiş olur. Bununla beraber son iki rekat sünnetten sonra da dört rekat sünnet kaza edilebilir. Namazın sırası iki defa değişmemesi için bunu daha iyi görenler de vardır.

Sünnet namaza başlanılıp bir sebepten dolayı yarıda kesildiğinde kaza etmek gerekir

Cuma namazının ilk dört rekât sünneti hakkında bu öne alma ve sonraya bırakma hükmü vardır. Terk edilen diğer sünnetlerin kaza edilmesi gerekmez. Fakat başlanıldıktan sonra, her nasılsa terk edilmiş olan bir sünnetin (nafile namazın) kazası gerekir.
Örnek: Öğlenin son sünnetine başlamış iken, cenaze namazını kaçırmamak için bu Sünnet kesilmiş olsa, bu sünneti sonradan kaza etmek gerekir. (Büyük İslam İlmihali-Ömer Nasuhi Bilmen) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Sünnet namazların kazası olur mu?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com