" Fıkıh "
Henüz yorum yapılmamış.
Namaza niyet ederken "bu vaktin namazının farzına" denilmesi gerekli midir?
Namaza durduktan (hemen veya biraz) sonra; niyet edip etmediği veya hangi namaza niyet ettiği, vakit namazı kıldığında vakti belirtip belirtmediği konusunda şüpheye düşen ve bu durumla ara sıra da olsa karşılaşan kişi nasıl davranmalıdır? Namazdan çıkıp tekrar mı niyet etmeli yoksa devam mı etmelidir?
Cevap:
Dört mezhep imamı, niyetsiz olarak kılınan namazın sahih olmayacağı hususunda görüş birliği etmişlerdir
Bir kişi niyet etmeksizin namaz kılacak olursa ona mutlak olarak namaz kılmıştır denilemez. Mezhep imamlarından bazıları da niyetin namaz için sıhhat şartı olduğunu söylemişlerdir. Bunlara göre niyetsiz olarak kılınan namaz, kılınmış sayılır; ama bâtıldır.
Mâlikî ve Şâfiîler’in, niyetin namaz rükünlerinden biri olduğu hususunda ittifak ettiklerinin, niyetsiz olarak namaz kılan kişinin asla namaz kılmış olmayacağının bilinmesi gerekir.
Hanefî ve Hanbelîler’in, niyetin, namazın şartlarından biri olduğu hususunda görüş birliğine vardıklarının bilinmesi de gerekir. Şöyle ki: Niyet etmeksizin namaz kılmış olan kişi, namaz kılmış sayılır. Ancak kıldığı bu namaz geçersizdir.
Namaz kılacak kişi, kılacağı namazın sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazlarından hangisi olduğunu kalbiyle bilmelidir. Bunu bildikten sonra namazın sıhhati için gerekli olan niyeti yerine getirmiş olur. Şöyle ki: “Öğle namazını kılmaya niyet ettim”, “ikindi namazını” veya başka bir namazı kılmaya niyet ettim derse namazı sahîh olur. İllâ da “bugünün öğle namazını” veya “bu vaktin öğle namazını kılmaya niyet ettim” demesi gerekmez.
“Bugünün öğle namazını kılmaya niyet ettim” veya “bugünün ikindi namazını kılmaya niyet ettim” demesi daha ihtiyatlıdır. (Abdurrahman Ceziri, Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Namaza niyet ederken "bu vaktin namazının farzına" denilmesi gerekli midir?