" Fıkıh "
Henüz yorum yapılmamış.
Cuma'nın farz olması için hangi şartlar gereklidir?
Bir kimseye Cuma namazının farz olabilmesi için hangi şartların bulunması gerekir?
Cevap:
Cumanın bir kimseye farz olabilmesi için, onda şu altı şartın bulunması gerekir:
1) Erkek olmak:
Bunun için Cuma namazı erkeklere farzdır, kadınlara farz değildir.
2) Hürriyet:
Bu bakımdan Cuma namazı kölelere farz değildir. Bir sözleşmeye bağlı olarak kısmen hür olan (mükateb gibi) kölelere farzdır.
3) İkamet:
Dinî hüküm bakımından misafir (yolcu) sayılan kimselere Cuma namazı farz değildir.
4) Sıhhat:
Hasta olduğundan Cuma namazına çıktığı takdirde hastalığının artmasından veya uzamasından korkan kimseye Cuma namazı farz değildir. Yürümeye takati olmayan çok yaşlı kimseler de bu hükümdedirler. Hasta bakıcısı da böyledir, eğer camiye gidince hastanın zarar göreceğinden korkuyorsa, ona da Cuma farz olmaz.
5) Gözlerin sağlıklı olması:
Onun için gözleri kör olanlara Cuma namazı farz değildir. Böyle körleri camiye götürüp getirecek kimseleri olsa da, İmamı Azam'a göre yine ona Cuma farz olmaz. Fakat iki imama göre, her iki gözü görmeyen kimseyi camiye götürüp getirecek bir adam varsa, o zaman böyle körlere de Cuma farz olur.
6) Ayakların sağlıklı olması:
Kötürüm veya ayakları kesilmiş olan kimselere Cuma namazı farz değildir. Kendilerini yüklenecek kimseleri bulunsa da hüküm aynıdır.
Düşman korkusu, şiddetli yağmur, fazla çamur ve benzeri engeller de, Cuma namazına gidilmemesini mubah kılan özürlerdendir.
Bununla beraber bu altı şartı taşımayan kimseye her ne kadar Cuma namazı farz değilse de, gidip Cuma namazını kılacak olsa, vaktin farzını yerine getirmiş olur. Kadınların veya âmâ ve benzeri özrü olan kimselerin Cuma namazını kılmaları gibi. Artık bunlar o günün öğle namazını ayrıca kılmakla yükümlü değillerdir.
(Ömer Nasuhi Bilmen-Büyük İslam İlmihali) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Cuma'nın farz olması için hangi şartlar gereklidir?