" Fıkıh "
Henüz yorum yapılmamış.
Çalışırken Kur'ân-ı Kerim dinlemek uygun mudur?
Selamünaleyküm, Çalışırken ofis ortamında Kuran-ı Kerim dinlemekte bir sakınca var mı? Çalışırken bir yandadan da dinlemek saygısızlık mı oluyor? Bu konuda bilgi verir misiniz?
Cevap:
Aleykumselam Değerli Kardeşimiz;
Kuran-ı Kerim bir insan tarafından sesli olarak okunuyorsa bunu dinlemek farz-ı kifayedir.
Ayet-i Kerime’de mealen; “Hem Kur’ân okunduğu zaman, hemen onu dinleyin ve susun ki merhamet olunasınız!” (Araf, 204) buyrulmuştur.
Ancak; çalışırken, televizyon, bilgisayar, radyo vb cihazlardan Kur’an-ı Kerim dinlemekte bir mahzur yoktur.
Radyo, tv ya da internet yoluyla Kuran’ı dinlemenin hükmünü Elmalılı Hamdi Yazır Araf suresi 204. ayetin tefsirinde şu şekilde açıklamıştır:
Bir kitabı sessiz olarak okumaya kıraat denilemeyeceği gibi, çalan veya çınlayan yankı yapan bir sesi dinlemek de kıraat dinlemek demek değildir, bir çınlamayı dinlemektir. Şu halde Kur’ân okuyan bir okuyucunun sesini aksettiren gramofondan veya radyodan gelen sese de kıraat denilemez. Bu gibi sesler bir kıraat değil, bir kıraatin yankısı ve yansımasıdır, bunlara dinleme ve susma emrinin hükmü terettüp etmez. Yani dinlenilmesi ve susulması vacip olan Kur’ân, gramofonda çalınan Kur’ân değil, bir insan tarafından okunan Kur’ân'dır.
Bir ses yankısı dahi olsa gramofonda çalınan veya radyoda çalınan bir Kuran'ı dinlemek vacip değildir diye onu dinlememek vacipmiş gibi zannedilmemelidir. Zira tam anlamıyla bir kıraat değilse bile yine de kıraat benzeri bir şeydir. Çünkü nefsî kelâma delalet etmektedir. Şu halde dinlenilmesi vacip veya müstehap değilse bile en azından caizdir, evladır ve hatta ona da saygısızlık etmek caiz değildir. Nerede olursa olsun okunan Kuran'ı dinlemek sevaptır, dinlememek sevap değildir. (Hak Dini Kur’ân Dili) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Çalışırken Kur'ân-ı Kerim dinlemek uygun mudur?