" Fıkıh " 1 yorum

 

 Alkolsüz bira içmek caiz midir?

Alkolsüz bira içmek haram mıdır? Haram olmasa bile mekruh yönü var mı?

Cevap:

Değerli Kardeşimiz;
Alkolsüz biranın içinde alkol bulunmaktadır
Alkolsüz bira diye piyasaya sürülen bira, içerisinde %5-7 nisbetinde etil alkol bulunan biranın, etil alkol oranının vakumla azaltılmasıdır. İçerisinde kesinlikle %1-1,5 nisbetinde etil alkol bulunur. (Gıda Bilimi ve Teknolojisi. AÜ Ziraat Fak Teksir No: 113, s.173, Ankara, 1983)
“Alkolsüz Bira” ismi ile satılan içeceklerde %0.5 alkol bulunmaktadır. T.S.E. Standartları da bu miktara izin vermektedir. “Çoğu sarhoşluk veren maddenin azı da haramdır” şer-i ölçüsü karşısında Müslümanın bu biradan uzak olması gerekir. (Gıda Raporu)
Alkolün azı da çoğu da haramdır
İbnu Abbâs (ra) anlatıyor: "Hamr aynı ile haram edilmiştir, (bu sebeple) azı da haramdır, çoğu da; keza her içkiden hâsıl olan sarhoşluk da (haramdır)." (Nesâî, Eşribe 48, (8, 320, 321)
Ebû Dâvud'da gelen diğer bir rivâyette (Resûlullah'a açıklaması şöyledir): "Her sarhoş edici şey haramdır. Bir farak (küp) içildiği takdirde sarhoşluk veren bir şeyin tek avucu da haramdır."
Tirmizî'de gelen bir diğer rivâyette "tek yudumu haramdır" diye gelmiştir. (Buhârî, Eşribe 4, Vudû 71; Müslim, Eşribe 67-68, (2001); Muvatta, Eşribe 9, (2, 845); Ebû Dâvud, Eşribe 5, (3682, 3687); Tirmizî, Eşribe 2, 3, (1864, 1867); Nesâî, Eşribe 23, (8, (298)
İbnu Ömer (ra) anlatıyor: "Bir adam Resûlullah'a (asm) içeceklerden sormuştu. Efendimiz:
"Kaynayan sarhoş edicilerin hepsinden az da olsa çok da olsa kaçın" cevabını verdi." (Nesâî, Eşribe 24, (8, 300), 48, (8, 324)
Bir küpü içilince ancak sarhoşluk veren, yani alkol miktarı son derece az olan bir maddenin bir avuç miktarı dahi haramdır. Yani "haramlık" içecek maddesinin insanda fiilen hasıl edeceği tesirden gelmiyor, maddenin tabiatından geliyor. Tıpkı pis bir maddenin azı da çoğu da pis olması gibi.
Şu halde bu meselede, illetle maslahatı karıştırmamak gerekir. Cenâb-ı Hakk, sarhoşluk verici maddeleri haram kılmıştır. O maddelerin haram edilişinin illeti yani asıl sebebi, Resûlullah'ın hadisleriyle tebliğ edilmiş olan ilâhî yasaklama'dır. Elbette Rabbülâlemîn bu yasağı insanların aklını, sıhhatini koruma maslahatına binaen koymuştur. Fakat biz, bize tanınmayan bir ruhsatı kendimize tanıyarak illetin yerine maslahatı koyup: "İçki sarhoş ettiği için haramdır, sarhoş etmeyen miktarı haram olmaz" diyecek olursak büyük hata ederiz. Hiçbir din âlimi bunu söylememiştir. (Kütüb-i Sitte)
Allah’a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Alkolsüz bira içmek caiz midir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın
esma "14.7.2012 11:46" tarihinde demiş ki:
dikkat çekici bir soru ve güzel bir cevap. Allah razı olsun

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com