" Zekat " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Zekatı başka bir beldeye gönderebilir miyiz?

Zekatı başka memleketlerdeki fakirlere göndermek caiz midir?

Cevap:

Zekatı başka bir beldeye nakletmek mekruhtur

Bunun gerekçesi Muaz'ın (ra) rivayet ettiği hadis-i şerifte geçti. Ayrıca zekat verecek olanın kendi beldesindeki fakirler, onun akraba ve komşuları hükmündedirler. Bunlar o kimsenin malından ve servetinden haberdar olmuş ve tamahlanmışlardır. Bu sebeple zekatını bir başka beldeye nakletmeyip, bunlara vermesi daha uygundur.
Ancak kişi kendi akrabasına verirse, bunda farizanın yerine getirilmesinin yanı sıra sıla-i rahim de yerine getirilmiş olur.
Veya bulunduğu beldedeki insanlardan daha muhtaç kimselere götürüp verecekse, o zaman zekatın başka beldeye nakli mekruh olmaz:
Bu Muaz Bin Cebel’in (ra) rivayet ettiği hadis-i şerifte anlatılmaktadır. Çünkü Muaz topladığı zekatı Yemen'den Medine'ye gönderiyordu. Çünkü Medine fukarası daha muhtaç ve daha şerefli idiler. Nasslar mutlak olduğu için; zekatın, içinde bulunulan beldeden başka bir beldeye nakli caizdir. (El İhtiyar)

Zekatı senesi dolmadan başka bir memlekete göndermekte ise sakınca yoktur

“Zekatı, malın bulunduğu yerdeki fakirlere vermelidir. Yıl sonunda başka memleketlerdeki fakirlere gönderilmesi mekruhtur. Ancak kendilerine zekat gönderilecek kimseler, akraba iseler veya malın bulunduğu yerdeki fakirlerden daha muhtaç iseler, o zaman uzakta olan bu gibilere gönderilmesinde kerahet olmaz.
Bununla beraber, zekatı, daha senesi dolmadan başka bir memlekete göndermekte bir sakınca yoktur. “(Büyük İslam İlmihali) Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Zekatı başka bir beldeye gönderebilir miyiz?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com