" Oruç "
Henüz yorum yapılmamış.
Ramazan orucuna ne zaman başlanmalıdır?
Oruca Ramazan’dan üç gün önce mi başlanmalı?
Cevap:
Ramazan ayının orucuna üç gün öncesinden (veya daha fazla) ya da vaktinde başlanması gerekmektedir
Resulullah (asm) Ramazan ayından önce minberde buyurdular ki:
“Ramazan falan gün başlayacak. Biz daha önceden oruç tutarız. Dileyen önceden başlasın, dileyen de (o güne kadar tutmayı) tehir etsin.” (Kütüb-i Sitte)
Ramazan orucuna bir gün veya iki gün önce başlamak uygun görülmemiştir
“Sizden biriniz Ramazanı bir gün veya iki gün önceden (oruç tutarak karşılamasın) Ancak bir kişinin (âdeti üzere) tutmayı sürdürdüğü oruç başka.” (Buhârî, Müslim)
Hz. Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “Resulullah (asm), Ramazan orucunu hilali görmezden bir gün önce başlatmayı yasakladı.” (Kütüb-i sitte)
Resulullah (asm), önceki hadiste Ramazan’dan bir gün önce oruç tutmayı yasaklamaktadır. İki gün önceden tutmayı yasaklayan rivayet de vardır. Son rivayet önceden başlamaya ruhsat vermekte hatta teşvik etmektedir.Şu halde üç veya daha fazla gün önceden tutmaya başlamak bu cevaza girmektedir. (Kütüb-i Sitte)
Ramazan-ı Şerif'i karşılamak için tutulan bu oruçlara Yevm-i Şek orucu denilir.
Yevm-i Şek orucuna niyet ederken nafile oruca niyet etmelidir
Daha önceden nafile oruç tutmayı alışkanlık haline getirmiş bir kimsenin orucu bu güne rastlarsa, bu günde oruç tutması mendup* olur. Yevm-i Şek, âdet haline getirilmiş oruç günlerinden birine rastlamasa bile, bu günde nafile niyetiyle oruç tutmanın bir sakıncası olmaz.
*Mendup: Dinen yapılması iyi sayılmakla birlikte yapılmamasında sakınca olmayan ve Resulullah’ın (asm)bazen yapıp, bazen terk ettiği işler.
Yevm-i Şek oruçlarına; “ Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” şeklinde niyet edilebilir fakat; “Yarın eğer Ramazan'dansa oruç tutmaya, değilse oruç tutmamaya niyet ettim.” diyen kimsenin orucu batıl olur. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Ramazan orucuna ne zaman başlanmalıdır?