" Namaz (Salat) "
Henüz yorum yapılmamış.
Kurumuş necaset namaza mani midir?
Namaz kılınacak elbise üzerindeki kurumuş idrar namaza mani olur mu?
Cevap:
Değerli Kardeşimiz;
İnsan vücudundan çıkan ve abdest veya gusül almayı gerektiren her şey: idrar, kazurat, meni, mezi, vedi, kan, irin, sarı su, ağız dolusu kusmuk, hayız-nifas ve istıhaze kanları galiz necaset sayılırlar.
Galiz necâset tabir edilen ağır pislik, kuru bir madde ise, bir dirhem, yani, üç gramdan az olmalıdır. Üç gramdan fazlası, namazın sıhhatine mâni olur. Eğer yaş bir madde ise, el ayası dediğimiz avuç içinden daha geniş bir alana yayılmamış olması şarttır. El ayasından fazla bir kısmı ıslatmış olan pislik, namaza mânidir. Namaz kılabilmek için bu miktardaki pisliklerden temizlenmek farzdır. Bu miktarlardan aşağı olan pislikler, namazın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak yine de bu miktar pisliğin -eğer mümkünse- yok edilmesi sünnettir. (İlmihal M. Dikmen)
İdrar, kolonya kan gibi necis maddeler eğer avuç içi genişliğinde bir yeri ıslatmışsa, bu kısımlar yıkanmadan namaz kılınmaz. Bu gibi necis maddelerin ısı veya rüzgar gibi etkenlerle kurumuş olmaları temizlik için kâfi değildir. Mutlaka o yerin yıkanması şarttır. İdrarın ıslattığı yer kurusa bile, o kısım yıkanmadan temizlik yerine gelmiş olmaz. (Mehmet Dikmen-İlmihal)
Allah’a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Kurumuş necaset namaza mani midir?