" Muhtelif "
Henüz yorum yapılmamış.
Hacamat nedir?
Hacamat hakkında bilgi verir misiniz? Peygamber Efendimiz (asm) hacamat yaptırmış mıdır? Hacamat yaptırmak için belli bir zaman var mıdır?
Cevap:
Hacamat; iki omuz arasından, sırttan, başın arka tarafından yahut vücudun herhangi bir yerinden tedavi maksadıyla kan aldırmaktır. Peygamberimiz’in (asm) sağlıkla ilgili tavsiyelerinden ve bizzat tatbik ettiği sünnetlerindendir.
Hz. Peygamber (asm) bizzat kendisi Ebû Taybe adında bir Haccâm'a hacamat yaptırmış ve başından kan aldırıp haccâma ücretini ödemiş ve şöyle buyurmuştur:
“Kan aldırma yollarının en güzeli hacamattır. (yahut hacamat sizin en iyi tedavi yollarınızdır.)” (Buhâri)
Hacamat yaptırmak sünnet olan bir tedavi yoludur
Hacamat, sebebi belli bir hastalığın tedavisi olmaktan ziyade kan fazlalığının vücutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek için kullanılan genel bir tedavi usûlüdür.
Sünnete uymak niyetiyle ve emanet olan bedenin sağlığına kavuşması için yaptırılan hacamat ibadet hükmüne geçer.
Hacamat ne zaman yaptırılmalıdır?
Hz. Enes (ra) anlatıyor:
“Resulullah (asm) buyurdular ki: ‘Kim hacamat olmak isterse ayın* 17 veya 19 veya 21’ini arasın.”
İbn-ü Ömer (ra) azadlısına: “Ey Nâfi bana kan galebe çaldı, benim için bir haccâm getir. Getirdiğin haccam genç olsun, yaşlı veya çocuk olmasın.” dedi.
Devamla İbnü Ömer (ra) dedi ki:
“Ben Resululah’ın (asm): “Aç karna hacamat olma idealdir, (Onda şifa ve bereket vardır) aklı arttırır. Hafızayı güçlendirir. Hafız olmak isteyenlerin hıfz etme kabiliyetini arttırır. Hacamat olmak isteyen Allah’ın adıyla Perşembe günü hacamat olsun. Cuma, cumartesi, Pazar günlerinde hacamat olmaktan kaçının. Pazartesi ve Salı günü de hacamat olunuz. Çarşamba günü hacamat olmaktan kaçının. Çünkü o, Eyyüb’ün (as) belaya düştüğü gündür. Cüzzam ve alaca hastalığı da sadece Çarşamba günü veya Çarşamba gecesi zuhur eder.” (Kütüb-ü Sitte)
(*) Bahsedilen ay kamerî aydır. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Hacamat nedir?