" Kurban " Henüz yorum yapılmamış.

 

 Borcu olan kurban kesmeli midir?

Selamun Aleyküm, Eşim ve ben ikimizde çalışıyoruz. Şuan aylık gelirimiz 2.400 lira ama ev aldığımız için ev kredisi hariç otuz bin tl borcumuz var. Kurban ikimize de düşer mi acaba? Kredi ödememiz 720 kusür ve bunun dışında düzenli ödemelerimiz var elimize 200-300 lira kalıyor kalmıyor.

Cevap:

Aleykum Selam Değerli Kardeşimiz;
Kurbanın veya zekatın farz olmasının şartlarından biri de, borçlu olmamaktır.
Alimlerimiz: “Kullar tarafından talep edilen borçların hepsi zekatın farz olmasına manidir. Bu borç; ister kulların her hangi birinin, ödünç gibi; alınmış olan bir şeyin bedeli gibi, telef olunmuş bir şeyin ödenmesi gibi bir alacağı olsun; isterse nakitlerden, ölçülebilen, tartılabilen şeylerden veya elbise, hayvan kan bedeli ve emsali gibi şeylerden olsun; isterse bu borçlar, tecil edilmiş olsun veya isterse bu borç, zekat borcu gibi Allah için bir borç olsun, bunların hepsi, zekatın farziyetine mani olma bakımından aynıdır.” demişlerdir. (Abdullah bin Mahmut bin Mevdudu’l Mavsili - El İhtiyar)
Borcu haricinde nisap miktar malı olan kişi dinen zengin sayılır ve nisap miktarı mala sahip olan bir Müslüman’ın zekat ve kurban gibi ibadetlerini de yerine getirmesi gerekir.
Kurban Bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukîm (yolcu olmayan), müslim ve zengin kimseye (kadın-erkek) vacibdir. Zenginden maksad, temel ihtiyaçlarından 20 miskal (80.18 gr.) altın veya bu değerde para ya da mala sahip olan kimseye denir. Kurban ile zekâtın nisâbı aynı olmakla beraber, kurban nisabında malın artıcı olması (Para veya ticaret malı gibi) ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmaz. (Sorular ve Cevaplar-Hasip Asutay)
Bir adamın borcu olduğunda onu ödeyince, geride nisaba malik bir şeyi kalmaz ise, ona kurban vacip olmaz. (Feteva-yı Hindiye)
Sonuç olarak; borcunuzu düzenli olarak her ay ödemeniz dışında 80.18 gr altın veya buna eşdeğer miktarda malınız kalmıyorsa size kurban düşmez.
"Bir aileye bir kurban yeterli  midir?" sorusu için tıklayınız.
Allah’a emanet olunuz. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Borcu olan kurban kesmeli midir?

Bize Soru Sorun
Yorum Yapın

1430 - 1438 © www.SoruSorCevapBul.com