" Melekler "
Henüz yorum yapılmamış.
Kiramen Kâtibin
Kiramen Kâtibin melekleri hakkında bilgi verir misiniz? Bu meleklere ne gerek vardı?
“Hem şüphesiz üzerinizde, elbette (amellerinizi) muhafaza edici (melekler) vardır. Kiramen Kâtibin (şerefli yazıcılar)! Her ne yaparsanız bilirler! Şüphesiz ki ebrar (güzel amel sahibi, içi dışı tertemiz hayırlı insanlar) nimet içinde (Naim Cennetinde)dirler! Şüphesiz ki günahkârlar da, yakıcı ateş içinde (Cehennemde) dirler!” (İnfitar, 10-13)
“Celalim hakkı için, insanı (biz) yarattık ve nefsinin ona ne vesvese verdiğini biliriz! Çünkü biz, ona şah damarından daha yakınız! O iki kaydedici (melekler her yaptığınızı) kaydederken(onlar) sağdan ve soldan (her iki tarafınızda) oturmakta olan (melekler)dir. (İnsan) hiçbir söz söylemez ki, mutlaka yanında hazır bir gözetleyici (melek) bulunmasın!” (Kaf, 16-18)
Kiramen Kâtibin melekleri, gayb olanı yani kulun içinden geçen niyetleri bilemezler
Kiramen Kâtibin melekleri bilindiği gibi, insanların sağında ve solunda bulunup iyi ve kötü bütün işlerini yazmakla görevlendirilmiş iki melektir.
Kaf suresinde de geçtiği şekilde, “Melekler gaybı, kulun içinden geçen niyetleri bilemezler. Fakat kul bir iyilik yapmaya kastedince, ondan meleklerin idrak edeceği misk kokusu gibi bir koku yayılır da bundan o kulun iyilik yapmaya azmettiğini bilirler. Kötülüğe kastedince de, onun kötülük yapmaya niyet ettiğini anlarlar." (Celaleddin Suyuti, El- Habaik, s.106)
Elbette insana şah damarından daha yakın olan Allah (cc) kulun içinden geçenlerin hepsini bilir ve muhafaza eder.
Kiramen Kâtibin melekleri, Allah’ın(cc) adaletinin mükemmelliğini gösteren şahitler hükmündedirler
Kiramen Kâtibin meleklerinin görevleri, insanoğlunun her amelini yazmakla, Allah’ın adaletinin izzetini muhafaza etmek, hem de her insanın hesaba çekileceği gün için güvenilir birer şahit olmaktır.
Çünkü hesap günü insan amelleriyle karşılaştığında “ben yapmadım, görmedim, söylemedim” deyip amellerine itiraz edebilir. Allah’ı adaletsizlik ile suçlayabilir. Adaletin sağlanması için güvenilir bir şahit huzurunda itiraz ettiği amelleri ispat edilmelidir. Bundan dolayı Allah (cc) her şeyi eksiksiz yazanKiramen Kâtibin meleklerini her iki omzumuza koymuştur.
Kiramen Kâtibin melekleri, mahkeme-i kübrada şahitlik yapabilecek niteliklere sahiptirler
Hesap gününün öneminden dolayı bu meleklerin şahitliklerinin geçerli olması gerekir. Kiramen Kâtibin meleklerinin şahitliklerinin geçerli oluşlarına dair özellikleri şöyle belirtilmiştir:
1-) “Hâfız” dırlar. Yani iyi ya da kötü bütün amellerimizi gözetip, korur ve unutmayarak kayda geçirirler.
2-) “Şerefli” dirler. Allah (cc) katında saygın, görevlerinde asla kusur etmeyen meleklerdir.
3-) “Kâtip”tirler. Amelleri yazarak sağlamlaştırıp, sabitleştirirler.
4-) “Bilerek” yazarlar. Yani yazdıklarının ne anlama geldiğini bilirler.
Her insanın ameli, onun cennete ya da cehenneme girmesine sebep olacağından ehemmiyetle kayıt edilir. Sonra bu amel defteri, sahipleri önünde açılır. Allah’ın kusursuz adaleti ile Kiramen Kâtibin melekleri huzurunda muhasebe eleğinden geçirilir. Adalet terazisinde tartılıp, gereken ceza ya da mükâfatlar verilir. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Kiramen Kâtibin