" Ahiret "
Henüz yorum yapılmamış.
Sırat köprüsü nedir?
'Kıldan ince kılıçtan keskin' diye anlatılan "sırat köprüsü" nü açıklar mısınız?
Sırat, yol manasında Arapça bir kelimedir. Sırat köprüsü de; ahirette cehennemin üzerine kurulacak ve bütün insanların üzerinden geçeceği, kıldan ince kılıçtan keskin bir köprü olarak tabir edilir:
“Cehennemin üzerindeki sırat köprüsü kılıcın keskin tarafı gibi incedir. İki tarafında kancalar ve dikenli ağaçlar vardır. Sıratı geçerken (ameli kötü olanlar) kancalara ve dikenlere takılırlar. Kudret ve iradesiyle yaşadığım Allah’a yemin ederim ki, bir kancaya takılanlar Rebîa ve Mudar kabilelerindeki insanların sayısından daha çok olur.” (Beyhakî)
Ebu Hureyre, Peygamberimiz'den (asm)şöyle rivayet ediyor: "Cehennemin ortasına sırat (köprüsü) kurulur. Oradan peygamberlerden ümmetleri ile beraber geçenlerin ilki ben olacağım. Peygamberlerden başka o gün kimse konuşamaz, Peygamberlerin sözleri de "Ey Allah'ım, kurtar kurtar" olur." (Buharî ve Müslim)
Sıratı geçerken insanların amelleri onları taşıyan binekler hükmünde olacak, amellerin derecesine göre hızı ve zamanı değişecektir:
“Sırat, kılıcın keskin tarafı kadar ince ve kaygandır. Müminler, nurları oranında süratli geçerler. Kimisi yıldızların akışı gibi, bazıları göz açıp yumuncaya kadar, kimileri rüzgâr gibi hızlı geçerken, bazıları da hızlı yürüyerek ve koşarak geçerler. Geçişleri amellerine göredir. Hatta nurları ayaklarının başparmakları kadar olanlar düşe kalka, elleriyle tutunarak, ayakları kayarak yanlarına yörelerine ateş sıçrayarak geçerler.” (Taberânî, Hâkim)
(Burada kastedilen nur, dünyada işlenen iyi ve yararlı ameller sayesinde insanın kazandığı ışıktır.)
Râvî şöyle devam eder: “O kurtuluncaya kadar böyle olur. Kurtulunca köprünün başında durur ve ‘Hamd Allah’a mahsustur. Muhakkak Allahü Teâlâ bana öyle bir nimet verdi ki hiç kimseye verilmemiştir; zira cehennemi gördükten sonra beni cehennemden kurtardı’ der. Böylece onun elinden tutulur, cennet kapısında bulunan bir göle götürülür ve yıkanır, temizlenir.” (İbn-i Mesud)
Fakat bunlarla beraber bilmemiz gereken şu ki; “sırat, sur, mizan, kevser” gibi ahiret âlemine ait ifadelerin “köprü, boru, terazi, havuz” şeklinde tasvir edilmeleri insan aklına yakınlaştırmak içindir. Asıl suretlerini ahiret âlemine gittiğimizde göreceğiz. Dünyadakilerle kıyaslayarak hayal ettiğimiz şekiller, elbette onların gerçek suretleri değildirler. Kaynak: https://www.sorusorcevapbul.com - Sırat köprüsü nedir?